ستاره چیست؟ در این مقاله قصد داریم معمولترین، دیدنیترین و پرشمارترین جرم آسمانی، یعنی ستاره را توصیف کنیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: دانش نجوم یا ستاره شناسی چیست؟
ستاره چیست؟
همه ما ستارهها را به خوبی میشناسیم. ما آنها را در اکثر شبهای صاف به صورت نقاط نورانی کوچک و چشمکزن در آسمان میتوانیم بینیم. ستارهها موضوع شعرها، داستانهای بیشماری شدهاند. اما ستاره دقیقا چیست؟
ستاره یک توپ درخشان از گاز است که عمدتاً از هیدروژن و هلیوم تشکیل یافته و توسط نیروهای گرانشی خود در کنار هم نگه داشته شده است.
واکنشهای همجوشی هستهای در هسته آن ستاره را در برابر گرانش حمایت میکند و فوتون و گرما و همچنین مقادیر کمی از عناصر سنگینتر تولید میکند. خورشید نزدیکترین ستاره به زمین است.
ستارهها از کجا میآیند؟
بر اساس نظریه کنونی تشکیل ستاره، ستارگان به صورت خوشههایی در ابرهای غول پیکر گازی متولد میشوند که در درون خود فرو میریزند. ماده ابر در اثر نیروی گرانش خود به سمت داخل سقوط میکند و گرم میشود.
هنگامی که گاز به حدود 10 میلیون K (18 میلیون درجه فارنهایت) میرسد، هستههای هیدروژن شروع به ترکیب شدن و تشکیل هستههای هلیوم میکنند و ستاره متولد میشود. انرژی همجوشی هستهای از مرکز ستاره پررونق به بیرون تابش میکند و به تدریج فروپاشی ابر گازی را متوقف میکند.
انواع ستارهها
رنگ یک ستاره به دمای آن بستگی دارد: ستارگان داغتر نور آبیتر و ستارههای سردتر نور قرمزتر ساطع میکنند. دما نیز با جرم در ارتباط است. ستارگان کوتوله سرخ دارای جرم خورشیدی کمتر از 0.075 و دمای سطح قابل رویت زیر 4000 کلوین هستند. پرجرم ترین ستاره شناخته شده R136a1 است، یک ستاره Wolf-Rayet با جرم 265 برابر خورشید. دمای سطح مرئی آن در 50000 کلوین در نوسان است.
پرجرمترین (و داغ ترین) ستارهها ذخایر انرژی خود را ظرف چند میلیون سال تخلیه میکنند، در حالی که ستارگان کوتوله قرمز کوچک و خنک می توانند میلیاردها سال به سوختن ادامه دهند.
در این مقاله درباره این که ستاره چیست، مطالبی آموختیم.
منابع
۱. ستاره چیست؟
این مقاله برای من مفید بود
1+ 1 نفر این مقاله را پسندیده