زودیاک چیست؟ در این مقاله برآن شدهایم تا درباره مفهوم زودیاک در ستارهشناسی و تاریخچه آن صحبت کنیم. با ما همراه باشید.
بیشتر بخوانید: دانش نجوم یا ستاره شناسی چیست؟
زودیاک چیست؟
زودیاک اصطلاحی است که به دوازده علامت نجومی شامل صورتهای فلکی دلالت دارد. کاربرد آن هم در ستارهشناسی و هم در طالعبینی است. در طالعبینی از زودیاک به منظور پیشبینی آینده و درک ویژگیهای شخصیتی افراد استفاده میشود. زودیاک یک سیستم باستانی از طالعبینی است که هزاران سال مورد استفاده قرار گرفته است و امروزه نیز محبوبیت دارد. هرچند، ادعاهای طالعبینی از نظر علمی قابل پشتیبانی نیست و علم امروز، طالعبینی را چیزی بیشتر از یک شبهعلم نمیداند. در این مقاله، تاریخچه زودیاک، معنای آن در فرهنگهای مختلف و نحوه استفاده از آن در دوران مدرن را بررسی خواهیم کرد.
داستان زودیاک
خاستگاه زودیاک به دوران بابل باستان برمیگردد، زمانی که از آن به عنوان وسیلهای برای پیشبینی آینده بر اساس موقعیت اجرام آسمانی استفاده میشد. بابلیها مسیر حرکت ظاهری خورشید یا دایرةالبروج را به دوازده قسمت تقسیم کردند که هر یک مربوط به صورت فلکی متفاوت بود. سپس این صورتهای فلکی با خدایان و الهههای مختلفی مرتبط شدند که تصور میشد بر امور بشری تأثیر میگذارند.
بیشتر بخوانید: صورت فلکی چیست؟
یونان
سپس یونانیان این سیستم را پذیرفتند و تفاسیر خود را به آن اضافه کردند. ایشان به هر صورت فلکی نمادی بر اساس شکل یا معنای اساطیری آن اختصاص دادند. به عنوان مثال، برج حمل با قوچ در ارتباط بود زیرا اعتقاد بر این بود که این حیوان فریکسوس را بر روی پشت خود از دریا عبور میدهد.
رومیان و اعراب
رومیها نیز نظام یونانی را پذیرفتند اما به هر صورت فلکی یک نام لاتین دادند. این سیستم توسط ستارهشناسان عرب در قرون وسطی، که صورتهای فلکی جدیدی اضافه کردند و درک خود از طالعبینی را شکل دادند، اصلاح شد.
برجهای دوازدهگانه زودیاک
امروزه دوازده علامت زودیاک یا برج وجود دارد: حمل، ثور، جوزا، سرطان، اسد، سنبله، میزان، عقرب، قوس، جدی، دلو و حوت. هر علامت مربوط به یک دوره زمانی خاص است که در طی آن خورشید در آن صورت فلکی خاص در دایرةالبروج ظاهر میشود. از این برجهای دوازدهگانه، برای تدوین تقویم جلالی استفاده شد که امروزه در ایران، افغانستان و جاهای دیگر مورد استفاده قرار میگیرد.
بیشتر بخوانید: دایرةالبروج چیست؟
اهمیت در فرهنگ های مختلف
چین
زودیاک نقش مهمی در بسیاری از فرهنگهای مختلف در طول تاریخ داشته است. برای مثال در چین باستان از طالعبینی برای تعیین زمان کاشت محصولات یا برگزاری مراسم مهم استفاده میشد. زودیاک چینی به جای صورت فلکی از دوازده حیوان تشکیل شده است: موش، گاو، اژدها، خرگوش، ببر، مار، اسب، بز، میمون، خروس، سگ و خوک. هر حیوان با یک سال متفاوت در یک چرخه دوازده ساله همراه است.
هند
در آیین هندو، طالعبینی برای تعیین بهترین زمان برای رویدادهای مهم مانند ازدواج یا معاملات تجاری استفاده میشود. زودیاک هندو از دوازده علامت مرتبط با سیارات و خدایان مختلف تشکیل شده است.
زودیاک در فرهنگ غربی
در فرهنگ غربی، طالعبینی برای قرنها برای پیشبینی آینده و شناسایی ویژگیهای شخصیتی مورد استفاده قرار گرفته است. هنوز هم بسیاری از غربنشینان برای انجام امور زندگی و روابط خود روزانه فال خود را میخوانند.
زودیاک در فرهنگ اسلامی
در فرهنگ اسلامی اگرچه طالعبینی و امور مربوط به کهانت و پیشگویی آینده مورد نهی قرار گرفته است، اما اندکی از مباحث مربوط به طالعبینی مورد پذیرش قرار گرفته است. بهخصوص در مذهب شیعه، که قرار گرفتن ماه در برج عقرب، که قمر در عقرب نامیده میشود، بدیُمن تلقی شده است. در روایاتی از امامان شیعه (ع) انجام امور مهم مانند ازدواج، معاملات، و بستهشدن نطفه فرزندان در ایام قمر در عقرب مورد نهی قرار گرفته و مکروه است.
ایران
در دوره اسلامی ایران، عمر خیام نیشابوری، دانشمند و شاعر سرشناس ایرانی، تقویم جلالی را ابداع کرد که همچنان با اختلاف، دقیقترین تقویم جهان است. او به خوبی درک کرده بود که فصول با برجهای دوازدهگانه زودیاک مرتبط هستند و سال شمسی را به ۱۲ ماه یا برج تقسیم کرد که همان برجهای دورازدهگانه زودیاک میباشند.
اگرچه بعدها در ایران نام ماهها تغییر داده شد، اما در برخی کشورها نظیر افغانستان که از تقویم جلالی تبعیت میکنند، ماههای سال با نام همان برجهای مرسوم زودیاک نامگذاری میشوند.
زودیاک در دنیای مدرن
امروزه، مفهوم زودیاک هنوز به طور گسترده در دوران مدرن استفاده میشود. بسیاری از افراد از طالعبینی به عنوان راهی برای به دست آوردن بینش در مورد زندگی و روابط خود استفاده میکنند. وبسایتها و اپلیکیشنهای طالعبینی در سالهای اخیر به طور فزایندهای رایج شدهاند و برای افراد فالهای کاملا شخصیسازی شده میگیرند.
بیشتر بخوانید: شخصی سازی چیست و چگونه از آن در بازاریابی استفاده کنیم؟
با این حال، صحت طالعبینی از نظر علمی محل تردید است و چنانکه گفتیم، علم امروز طالعبینی را در حیطه شبهعلم قرار میدهد. مخالفان طالعبینی علاوهبر اینکه استدلال میکنند که هیچ مدرک علمی برای اثبات مدعاهای طالعبینی وجود ندارد، به این نکته نیز اشاره میکنند که علاوه بر نقش فرضی زودیاک، عوامل زیادی میتواند بر شخصیت و آینده افراد تأثیر بگذارد.
با وجود این انتقادات، بسیاری از مردم همچنان به طالعبینی باور پیدا میکنند. ایشان بر این باورند که طالعبینی میتواند راهنمایی و بینشی را در مورد زندگی خود به آنها ارائه دهد که ممکن است در جای دیگری نتوانند آن را بیابند.
جمعبندی و نتیجهگیری
زودیاک یک سیستم باستانی آمیخته از دانش نجوم و نیز طالعبینی است که برای هزاران سال برای محاسبات نجومی و نیز پیشبینی آینده و شناسایی ویژگیهای شخصیتی مورد استفاده قرار گرفته است. زودیاک نقش مهمی در شکلگیری برخی از فرهنگها در طول تاریخ داشته است و امروزه نیز رایج است. اگرچه علم امروز در صحت آن تردیدهای بسیار دارد، اما بسیاری از مردم بهویژه عوام، طالعبینی را راهی برای بهدستآوردن بینش در زندگی و روابط خود میدانند.
چه باور داشته باشید یا نه، زودیاک نمادی ماندگار از شیفتگی انسان به اسرار جهان است.
در این مقاله درباره این که زودیاک چیست سخن گفتیم. با سپاس از توجه شما.
این مقاله برای من مفید بود
1+ 2 نفر این مقاله را پسندیده