کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ چیست و چه کاربردهایی دارد؟ ارتباط آن با دیجیتال مارکتینگ و برندسازی چیست؟ چگونه از اینفلوئنسرها برای رشد برندمان استفاده کنیم؟
اگر دیجیتال مارکتینگ را به دو بخش انسان محور و هوش مصنوعی تقسیم کنیم ، قطعا اینفلوئنسر مارکتینگ بخش اصلی انسان محور آن خواهد بود. اینفلوئنسر مارکتینگ در ارتباط و انطباق کامل با استراتژی برندسازی قرار میگیرد و میتواند بخشی از آن باشد. همچنین در پیوند کامل با بازاریابی شبکههای اجتماعی است.
در این مقاله ابتدا به تعریف و معرفی اینفلوئنسرها، انواع و کاراییشان خواهیم پرداخت.
سپس ویژگیهای طراحی یک کمپین موفق اینفلوئنسر مارکتینگ را بیان خواهیم کرد.
اینفلوئنسر کیست؟
اینفلوئنسرها افرادی هستند که کنشگری و تأثیر اجتماعی قوی دارند. آنها طرفدارانی پروپاقرص دارند که از آنها پیروی میکنند. بهطوری که اگر اینفلوئنسر، تبلیغ محصولی را بکند، احتمال اینکه طرفداران برای خرید آن اقدام کنند بسیار زیاد خواهد بود.
بستر این تأثیر و کنشگری در زمان حاضر شبکههای اجتماعی و در رأس آنها، اینستاگرام، یوتیوب و توییتر است. حتی لینکدین هم که زمانی پلتفرمی برای ارائه رزومه بود، این روزها درگیر فعالیت اینفلوئنسرها شده است.
تعریف علمی: اینفلوئنسر شخص یا پدیدهای است که دارای توانایی اثرگذاری بر رفتارهای قابلسنجش اجتماعی است. این رفتارها شامل عادات خرید، مدهای روز در نوع پوشش، میزان مصرف و …. با وجود زمینه مصرفگرایی و نیز تغییر شیوههای کسبوکار در قرن بیست و یکم، این روزها استفاده از اینفلوئنسرها در بازاریابی دیجیتال و برندسازی به مهمترین بخش دیجیتال مارکتینگ تبدیل شده است.
تفاوت اینفلوئنسر و سلبریتی
هر دودسته سلبریتی و اینفلوئنسر به واسطه طرفداران خود توانستهاند تأثیر بسیار زیادی بر زندگی مردم داشته باشند. صاحبنظران تفاوتی بین این دو قائلاند. برخی از آنها معتقدند چگونگی به شهرت رسیدن در این دودسته با یکدیگر متفاوت است. سلبریتیها به طور معمول از طریق رسانههای سنتی مانند تلویزیون و مجلات به شهرت میرسند. اما اینفلوئنسرها از بستر و پلتفرم شبکههای اجتماعی برای به شهرت رسیدن استفاده میکنند.
گاه بین این دو گروه (اینفلوئنسر و سلبریتی) همپوشانی به وجود میآید. یعنی ممکن است فردی هم سلبریتی و هم اینفلوئنسر شبکههای اجتماعی باشد.
اینفلوئنسرها قدرت و تأثیرگذاری اجتماعی را از طریق به کارگیری شبکههای اجتماعی به دست میآورند. چطور؟ از راههای زیر:
- راهنمایی مخاطبان در رشتههای تخصصی خودشان و مورد علاقه مخاطبان.
- بیان مسائل مورد علاقه جامعه ، پیشنهادها ، راهکارها ، و در اختیار گذاشتن تجربیات.
- ارتباط مستقیم با مخاطبان خود از طریق کامنتها ، پرسیدن سؤال ، برگزاری چالش و … .
اینفلوئنسر مارکتینگ چیست؟
متخصصان دیجیتال مارکتینگ به این نتیجه رسیدهاند که از توانایی تأثیرگذاری و نفوذ اینفلوئنسرها میتوان در تبلیغ کالاها و خدمات استفاده کرد. بهویژه اگر این کالاها و خدمات مرتبط با حوزه کاری فعالیت اینفلوئنسرها باشد.
همچنین اینفلوئنسر مارکتینگ اگر بهخوبی انجام شود، به سئو سایت شما کمک بسزایی خواهد کرد.
بیشتر بخوانید: چگونه سئو سایت را بالا ببریم؟
پس نخستین نکتهای که باید در طراحی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ خود در نظر بگیرید، ارتباط فعالیت اقتصادی شما و زمینه فعالیت اینفلوئنسر موردنظرتان است. به این موضوع در بخش طراحی کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ بهتفصیل خواهیم پرداخت.

دسته بندی اینفلوئنسرها از نظر تعداد فالور
- مگا اینفلوئنسر: بیش از ۱M فالوور
- ماکرو اینفلوئنسر: بین ۱۰۰k و 1M
- میکرو اینفلوئنسر: بین ۱۰k و ۱۰۰k
- نانو اینفلوئنسر: زیر ۱۰k
دسته بندی انواع اینفلوئنسرها
۱- اینفلوئنسرهای سلبریتی: بازیگران، ورزشکاران، خوانندگان و همه افرادی که توسط رسانه مشهور شدهاند.
۲- اینفلوئنسرهای ماجراجو: توریستها، ماجراجویان، ورزشکاران رشتههای مهیج، عکاسانی که به شکار لحظههای ناب مشهورند و طبیعتگردان، همه از این دسته به شمار میروند.
۳- اینفلوئنسرهای مربی: کسانی هستند که موضوع و مطلبی را آموزش میدهند و به سبب آموزشدادن، تأثیرگذاری خاصی روی شاگردان خود دارند.
دستهبندی اینفلوئنسرها بر اساس Nitch
گیمرها: پدیده اینفلوئنسر به شکل امروزی تازه است، بااینحال میان آنان بدون شک گیمرها از جدیدترین اینفلوئنسرها هستند. آنها با فراهمکردن امکان review بازیهایشان، بهویژه در ساختاری مثل Stream Live و در پلتفرمهایی مانند Twitch و یوتیوب، این امکان را به طرفدارانشان میدهند تا بازی آنها را مشاهده و آنالیز کنند و استراتژی گیمینگ خودشان را بهبود ببخشند.
آنها باتوجه به محبوبیتشان میتوانند برندها و محصولات زیادی را برای تبلیغ پوشش دهند؛ مانند لوازم الکترونیکی بهویژه کنسول بازی یا لباس، کفش و انواع نوشیدنی.
اینفلوئنسر ورزشکار (فیتنس اینفلوئنسر): اگر شما صاحب یک برند ورزشی باهدف ترویج زندگی شاداب و سالم هستید، اینفلوئنسرهای ورزشکار بهترین گزینه برای شما هستند.
این تیپ میتوانند در رشتههایی مثل یوگا، ژیمناستیک، ورزشهای رزمی، پارکور، دویدن، کراسفیت و … فعالیت داشته باشند یا صرفاً مروج سبک زندگی سالم و ورزشکاری باشند.
مکملهای ورزشی سالم، غذاهای سالم، آبمیوه و نوشابههای مختلف و نیز محصولاتی مثل لباس و کفش ورزشی بهترین محصول هدف این گروه هستند.
بلاگرها: یکی دیگر از گروههای بسیار مهم اینفلوئنسرها هستند که معمولاً انواع محتوای متنی و تصویری در موضوعات گوناگون تولید میکنند. همچنین بهواسطه لایک و کامنت میتوانند در موضوعی خاص مشارکت بالایی از کاربران را ایجاد کنند. این دسته از نظر تعداد فالوور در دستههای ماکرو یا مگا قرار میگیرند. آنها باتوجهبه اینکه با یک سایت درگیر هستند، به شیوه دیگری نیز به شما کمک خواهند کرد: سئوی خارجی آن هم از نوع بکلینک. میتوانند به سایت شما ترافیک از نوع Refferal اضافه کنند.
ویلاگرها: بلاگرهایی هستند که در محتوای وب خود از ویدئو استفاده میکنند. آنان توانایی خوبی در تولید محتوای ویدئویی دارند. اگر مشتریان و مخاطبان برند شما ویدئو محور هستند، حتماً از یک وبلاگر استفاده کنید.
عکاسها: اگر برند شما انواع دوربین، محصولات دیجیتالی یا نرمافزارهای ویرایش عکس و محتوای تصویری تولید میکند یا به فروش میرساند، بهترین انتخاب شما جهت افزایش آمار فروش و رشد برند شخصیتان، عکاسها هستند. آنها با کمک ابزارها، امکانات و مهارتی که در عکاسی دارند، میتوانند طیف وسیعی از مخاطبان را به سمت برند شما جذب کنند. البته گفتن این نکته ضروری است که استفاده از عکاسها در زمینه تبلیغات، فارغ از زمینه فعالیت شما، میتواند نتیجه را چند ده برابر بهتر کند. پس نباید از آنها غافل شد.
سفر و گردشگری: از حوزههای کاملاً جذاب و پرطرفدار صنعت اینفلوئنسینگ است. یک توریست اینستاگرامر یا یوتیوبر شما را به یک تور گردشگری واقعی خواهد برد. با او از شهرهای مختلف، جاذبههای طبیعی، آثار تاریخی و انواع هتلها و رستورانها دیدار خواهید کرد و تجربه خوبی خواهید داشت.
اگر میخواهید از آنها بهعنوان اینفلوئنسر استفاده کنید، تمام محصولات مرتبط با سفر گزینه خوبی برای کمپین شما هستند. از انواع محصولات فیزیکی همچون کیف و کوله سفری، کفشهای مناسب پیادهروی و لوازم کوهنوردی گرفته تا خدماتی همچون آژانس هواپیمایی یا فروش بلیت قطار و یا انواع تورهای مسافرتی.

اینفلوئنسرهای فیک
در هر صنعت و پیشه و کسبوکاری، افراد متقلب و سودجویی پیدا میشوند که متاع خود را اصل جلوه میکنند تا بتوانند از کاربران کلاهبرداری کنند.
در بخش اینفلوئنسر مارکتینگ هم این افراد با شیوه های زیر میتوانند خود را اینفلوئنسر معرفی کنند:
۱. خرید یا افزودن فالوور فیک
۲. خرید یا افزودن Engagement و تعامل فیک (شامل لایک و کامنت فیک)
البته این اعمال در نفس خود بد و کلاهبردارانه نیستند و هر کسی ممکن است برای افزایش ترافیک پیج شبکه اجتماعی خود این کار را انجام دهد.
زمانی این کار غیراخلاقی میشود که برای کسب درآمد به شیوه متقلبانه و بدون ارائه کیفیت کاری لازم صورت بگیرد.
راهکارهای تشخیص اینفلوئنسر فیک
نرخ تعامل (Engagement Rate): بررسی کنید که باتوجهبه تعداد فالوورها، آیا تناسبی بین تعداد فالوور و تعداد تعاملات وجود دارد یا خیر.
تناسب بین لایک و کامنت: اگر تعداد لایکها خیلی بیشتر از کامنتها بود احتمالاً با یک اینفلوئنسر فیک روبرو هستید.
کیفیت کامنتها: ببینید که کامنتهای ایجاد شده دارای روح مفهومی و محتوای انسانی هستند یا به نظر میرسد که توسط رباتها ایجاد شده باشند.
زمان کامنتها: اگر زمان اکثر کامنتها نیمهشب یا ساعات کم فعالیت باشد احتمال فیک بودن زیاد میشود.
واکنش اکانت نسبت به کامنت: دقیقاً از الگوی کیفیت کامنت پیروی میکند و میتواند دارای مفهوم و محتوای انسانی باشد یا اینکه توسط ربات ایجاد شده باشد.
فالوورها و فالووینگها: بررسی کنید که اکانتهای فالوور و فالویینگ چه خصوصیاتی دارند؟ افراد واقعی هستند یا به نظر میرسند که اکانتهای فیک باشند.
نکات لازم برای طراحی استراتژی موفق یک کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ
برای طراحی یک کمپین موفق اینفلوئنسر مارکتینگ، باید دو موضوع را مدنظر قرار دهید، شرایط و نیازمندیهای خودتان و مواردی که از اینفلوئنسرتان توقع دارید.
شرایط شما
شرایط شما بر اساس دیدگاهها و نیازمندیهایتان مشخص میشود و میتواند شامل موارد زیر باشد:
هدف شما از طراحی کمپین: مهمترین سؤال این است، هدف شما از تبلیغات اینفلوئنسری چیست؟ دنبال ایجاد آگاهی عمومی از برند خود (Brand Awareness) هستید؟ یا به دنبال افزایش فروش؟
برند شما و شخصیت آن: برند شما چه ویژگیهایی دارد؟ شخصیت برند در حقیقت یک سری ویژگیها و کاراکترهای انسانی است که به آن برند نسبت داده میشود. این ویژگیهای شخصیتی از دو کانال رفتار کارکنان (بهعنوان نمایندگان برند) و ویژگیهای محصول از نظر کیفیت، بستهبندی و … محقق میشود.
این کیفیتها و ویژگیها را میتوان در شعارهای برند هم مشاهده کرد.
برای طراحی کمپینهای موفق اینفلوئنسر مارکتینگ، باید به دنبال اینفلوئنسری باشید که با کاراکترهای شخصیتی برند شما کاملاً هماهنگ باشد. شعارها، سبک زندگی و تمام مسائلی را که ترویج میکند با نظام شخصیتی برند شما هماهنگ باشد. در یککلام نماینده شایسته برند شما باشد.
توجه به Nitch (جایگاه) کسب و کار شما: باید به این مسئله دقت کنید که کسبوکار شما در چه بخشی از مارکت قرار دارد. چه محصولات و خدماتی را با چه کیفیتی ارائه میدهد. سپس اینفلوئنسری را انتخاب کنید که فالوورها و مخاطبانش دقیقاً جامعه هدف و تارگت Nitch شما باشد.
محتوای تولید شده در برند شما: بیشتر محتوای تولید شده شما از چه جنسی هستند؟ عکس، ویدئو، متن یا پادکست هستند؟ این موضوع برای انتخاب پلتفرم مناسب اینفلوئنسر بهشدت حائز اهمیت است که در بخش الزامات اینفلوئنسرها به آن مفصل خواهیم پرداخت.
سایت و اپلیکیشن: آیا برند شما سایت و اپلیکیشنی دارد که محتوا در آن تولید شود؟ آیا شرایط فنی بازاریابی محتوا در سایت و اپلیکیشن شما رعایت میشود؟ حتما مقاله ما درباره ترندهای جدید بازاریابی محتوا را بخوانید.
بودجه: بودجه شما یا حامی مالیتان چه نوع پلنی را پشتیبانی میکند؟ بودجه شما هدف شما را تضمین میکند؟
الزامات اینفلوئنسرها
سپس باید به تحقیق بپردازید و لیستی از اینفلوئنسرها را بررسی و پارامترهای زیر را در موردشان چک کنید:
مخاطبان و جامعه هدف: آیا فالوورهای اینفلوئنسر مدنظر شما همان جامعه هدف مدنظرتان هستند؟ برای پیبردن به این مهم، تعاملات شامل لایک و کامنتها را چک کنید.
صلاحیت حرفهای اینفلوئنسر: آیا اینفلوئنسر مورد تحقیق شما، در Nitch(جایگاه) و جایگاه بازار شما دارای صلاحیت هستند؟ آیا زبان و ادبیات نوشتاری و گفتاری آنها مناسب مخاطبان شما هست؟ آیا فالوورها پستها را پیگیری میکنند؟ این را با مطالعه پستههای او متوجه خواهید شد.
انطباق هدف شما با تعداد مخاطبان: هدف شما باید با تعداد مخاطبان اینفلوئنسر منطبق باشد. اگر دنبال آگاهسازی عمومی از برندتان هستید، اینفلوئنسرهای ماکرو و مگا مناسب هستند. اگر به دنبال افزایش نرخ تبدیل (Conversion Rate) هستید که مهمترین شاخص سنجش فروش در دیجیتال مارکتینگ است، نانو و میکرو اینفلوئنسرها مناسب کمپین شما هستند. در زیر مزایای هر یک از انواع اینفلوئنسر (بر اساس تعداد مخاطب – فالوور) را بررسی میکنیم:
مزایای مگا اینفلوئنسرها: باتوجهبه حجم بالای فالوور، طیف وسیعی از مخاطبان آنها را دنبال میکنند. اما به دلیل تعداد زیاد دنبالکننده و عدم تمرکز مخاطبان روی یک شاخه و موضوع خاص، نرخ تبدیل بالایی ندارند. اگر به دنبال تبلیغات برندینگ گسترده هستید و محدودیت بودجه ندارید، (یعنی میتوانید بیش از ۲۰ میلیون هزینه کنید) از این اینفلوئنسرها استفاده کنید.
مزایای ماکرو اینفلوئنسرها: اگرچه مخاطبان کمتری دارند، اما دستهبندی، تمرکز و Nitch مشخصی دارند. به همین خاطر میتوانند بازار هدف کوچک و متمرکزی باشند. یعنی میتوان انتظار نرخ تبدیل بالاتری نسبت به مگا اینفلوئنسرها از آنها داشت.
مزایای میکرو اینفلوئنسرها: تعداد فالوهایشان بهمراتب از دودسته پیشین کمترند اما این مخاطبان بسیار به اینفلوئنسر وفادارند و تأثیرپذیری زیادی از او دارند. پس میتوان انتظار نرخ تبدیل بالایی را از این نوع اینفلوئنسرها داشت.
مزایای نانو اینفلوئنسرها: این نوع اینفلوئنسرها تعداد فالوور بسیار کمی دارند. حتی ممکن است افراد یک محل یا اجتماع خاص باشند. اگر برند و کتگوری محصولات و خدمات شما نیز بسیار خاص است، این گروه اینفلوئنسرها مناسب کمپین شما هستند.
پلتفرم ارائه شده توسط اینفلوئنسر: تحقیق کنید که مخاطبان شما بیشتر با چه نوع محتوایی ارتباط برقرار میکنند. پلتفرمهای اینفلوئنسر مارکتینگ بهتناسب محتوا، جایگاه و تعداد مخاطبان متفاوت هستند.
اگر بیشتر با محتوای تصویری سروکار دارند، پلتفرم مناسب برای کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ شما اینستاگرام است.
اگر ویدئو محور هستند یوتیوب ایدهآل است.
و در نهایت اگر از شیوه بازاریابی B2B و B2C استفاده میکنید در پلتفرم لینکدین به دنبال اینفلوئنسر و پارتنر تبلیغاتی باشید.
در این مقاله شمایی کلی از اینفلوئنسر مارکتینگ و ویژگیهای آن و تشکیل کمپین اینفلوئنسر مارکتینگ را شرح دادیم. درصورتیکه پیشنهاد یا انتقادی دارید حتماً در بخش نظرات بیان فرمایید.همچنین به ما در تلگرام بپیوندید.
توجه: این محتوا دارای آزمون است. با شرکت در آن ، دانستههای خود را بسنجید!!
منابع
۱۲ نوع اینفلوئنسر – کلوپ اینفلوئنسر مارکتینگ (به زبان انگلیسی)
این مقاله برای من مفید بود
1+ 1 نفر این مقاله را پسندیده